Euro West brengt bezoek aan Avocado farms en World Avocado Congress in Colombia

Terug naar overzicht

In het Colombiaanse Medellín vond van 23 tot 27 september 2019 de negende editie van het ‘World Avocado Congress’ plaats. Op uitnodiging van Westfalia was een delegatie van Euro West - als verpakker van deze populaire vrucht – afgereisd naar het Zuid-Amerikaanse land om de kennis over dit product uit te breiden. In het kader hiervan zouden naast het bezoeken van het congres ook enkele Avocado farms worden bezocht.

Op vrijdag 20 september vertrok Euro West met vier man sterk naar Colombia. Na een korte acclimatiseringsperiode werd de educatieve trip op zondag 22 september afgetrapt met een bezoek aan Sonsón, een klein dorp ten zuiden van Medellín. In deze regio zijn enkele Avocado farms gevestigd en deze dag zou dan ook in het teken staan van het bezoeken van drie verschillende farms. Hier kreeg men een goed beeld van de avocadoteelt en alles wat hierbij komt kijken. Zo werd onder meer uitleg gegeven over de farms zelf, de verzorging van de bomen, het plukken van het fruit en uiteraard over het fruit zelf.

Bovendien kreeg men tijdens de bezoeken ook een beter beeld van het klimaat van Colombia en de invloed daarvan op de avocadoteelt. Colombia was dit jaar gekozen als gastheer voor het World Avocado Congress vanwege de grote groei van het land in de teelt en export van het product. Het klimaat in Colombia blijkt dusdanig gunstig voor de teelt van avocado’s dat er goede resultaten worden geboekt op de jonge farms die werden bezocht. Zo zag men bij een bezoek aan een farm van slechts drie jaar oud dat er boven verwachting veel fruit kon worden geplukt. Waar normaal gesproken zo’n 5 tot 8 ton fruit per hectare kan worden geplukt in het derde levensjaar van een avocado boom, had men het op deze farm gepresteerd om maar liefst 28 ton fruit per hectare te plukken in het derde levensjaar van de boom.

De volgende dag werd een bezoek gebracht aan het grootste avocado pakhuis van Colombia. Dit pakhuis – gevestigd in Sonsón – werd in januari van 2019 geopend. Dit pakhuis is voorzien van de nieuwste technologieën en het was zeer interessant om te zien op welke wijze de avocado’s hier worden gesorteerd en verpakt. Diezelfde dag werd weer terug koers gezet richting Medellín om de openingsceremonie van het congres bij te wonen. Deze ceremonie vond plaats in The Botanical Gardens, een locatie van een kleine 14 hectare groot. In de dagen die volgde was de Euro West-delegatie te vinden op het congres, waar allerlei interessante en leerzame workshops en presentaties werden bijgewoond.

Al met al was het een uiterst boeiende, inspirerende en leerzame trip voor de mannen van Euro West. Men stapte dan ook met een koffer vol nieuwe kennis, inspiratie en ervaringen weer in het vliegtuig om huiswaarts te keren.